Høring om udkast til forslag til lov om ændring af lov om gennemførelse af deltidsdirektivet

3. januar 2002

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 6.01-08
HW
Lokalnr.: 204
3. januar 2002

Vedr.: Høring om udkast til forslag til lov om ændring af lov om gennemførelse af deltidsdirektivet

Med henblik på bemærkninger vedlægges Beskæftigelsesministeriets høring af 20. december 2001, modtaget i KTO den 2. januar 2002, om udkast til forslag til lov om ændring af lov om gennemførelse af deltidsdirektivet. 

Lovforslaget indfører en ret for den enkelte lønmodtager og arbejdsgiver til at aftale, at lønmodtageren kan arbejde på deltid, uanset at der måtte være hindringer eller begrænsninger i medfør af fx en kollektiv overenskomst eller sædvane. Forslaget er et led i regeringens "frihedspakke" på arbejdsmarkedet.

Forslaget indeholder følgende 6 ændringer:

  1. Lovens titel ændres til deltidslov, idet forslaget ikke er indeholdt i deltidsdirektivet.

  2. Der indføres en ret til mellem lønmodtageren og arbejdsgiveren til at aftale, at lønmodtageren arbejder på deltid. Enhver direkte eller indirekte hindringer mv. i kollektive overenskomster eller sædvane mv. er ugyldig.

  3. En medarbejder, som er afskediget på grund af afslag på tilbud om deltid mv., har ret til en godtgørelse, medmindre afskedigelsen er begrundet i virksomhedens forhold.

  4. Sager efter pkt. 3 afvikles i lighed med de eksisterende bestemmelser i det fagretslige system (hvis pågældende er omfattet af en kollektiv aftale) eller ved domstolene (hvis pågældende ikke omfattet af en kollektiv overenskomst).

  5. De kollektive aftaler optrykt i bilag til loven om gennemførelse af deltidsdirektivet forudsættes ændret i henhold til lovændringen.

  6. Lovens bestemmelse træder i kraft den 1. april 2002. For så vidt angår bestemmelser, sædvaner, praksis i eller i medfør af kollektive overenskomster har loven først virkning fra det tidspunkt, hvor overenskomsten kan ophøre, uanset om overenskomstparterne faktisk opsiger overenskomsten til ophør.

Det er KTO's umiddelbare opfattelse,

  • at lovforslaget giver anledning til store principielle betænkeligheder vedrørende lovgivers regulering af traditionelt aftaleområde. I relation hertil får KTO p.t. undersøgt en række juridiske problemstillinger i relation til pkt. 4-6,

  • at lovforslaget ikke vil skabe problemer med deltid i forhold til overenskomsterne på det (amts)kommunale område.

KTO skal bede om, at måtte have eventuelle bemærkninger til lovforslaget i hænde senest tirsdag den 8. januar 2002 kl. 10.00.

Med venlig hilsen
Jørgen Holst
Henrik Würtzenfeld