Høring om udkast til forslag til lov om gennemførelse af dele af arbejdstidsdirektivet

7. januar 2002

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 1.06.08-03
HW
Lokalnr.: 204
7. januar 2002

Vedr.: Høring om udkast til forslag til lov om gennemførelse af dele af arbejdstidsdirektivet

Vedlagt høring fra Beskæftigelsesministeriet med henblik på bemærkninger om udkast til forslag til lov om gennemførelse af dele af arbejdstidsdirektivet. 

KTO skal gøre opmærksom på, at KTO ved en fejl i Beskæftigelsesministeriet først har modtaget høringen om eftermiddagen den 4. januar 2002.

Arbejdstidsdirektivet er på hovedparten af arbejdsmarkedet implementeret via de kollektive overenskomster og på KTO området i 1995 gennem aftalen om implementering af EU-direktiv om tilrettelæggelse af arbejdstiden.

Kommissionen har peget på, at implementeringen ikke er tilstrækkelig, hvorfor der er truffet beslutning om at samle de sidste ikke-overenskomstdækkede lønmodtagere op.

Lovforslaget gælder således for de lønmodtagere, som ikke i medfør af en kollektiv overenskomst, eller i medfør af en individuel aftale har rettigheder, der som minimum svarer til direktivets. Det følger heraf, at loven viger for indgåede aftaler, der gennemfører arbejdstidsdirektivet.

Konkret skal KTO til bemærkningerne til § 8 på side 12 præcisere, at såfremt en virksomhed er dækket af en kollektiv overenskomst, vil den kollektive overenskomst også gælde for ansatte, som ikke er organiserede. I disse tilfælde kan sager afgøres i det fagretslige system. I stedet for en sondring mellem organiserede og ikke-organiserede finder KTO, at der bør sondres mellem, hvorvidt lønmodtageren er omfattet af en kollektiv aftale eller ej.

KTO skal bede om at måtte have eventuelle bemærkninger til lovforslaget i hænde senest onsdag den 9. januar 2002 kl. 10.00.

KTO skal beklage den korte svarfrist.

Med venlig hilsen
Signe Friberg Nielsen
Henrik Würtzenfeld