Økonomiforhandlinger

14. juni 2002

Organisationsudsendelse 


Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 9.01-02
JH/lsj
Direkte tlf.nr.: 3347 0621
14. juni 2002

Vedr.: Økonomiforhandlinger

Forhandlingsudvalget har besluttet, at økonomiaftalerne er en væsentlig og aktuel problemstilling, som KTO skal følge op på, dels i forhold til hvorledes lønopregning er i økonomiaftalerne, dels i forhold til en bredere tilgang om offentligt ansattes vilkår.

På den baggrund har KTO's formand rettet henvendelse til forhandlingsparterne i økonomiforhandlingerne generelt samt til KL's og ARF's formænd specielt bl.a. om forudsætningerne for lønudviklingen og lønopregningen i økonomiaftalerne, således, at aftale- og overenskomstresultaterne fra OK-02 reelt kan udmøntes, og således at fremtidige aftale- og overenskomstforhandlinger kan føres direkte mellem parterne, og om de ansattes vilkår og deres tryghed i ansættelsen, jf. vedlagte, bilag1 og bilag 2

Amtsrådsforeningen har besvaret KTO's henvendelse skriftligt, hvoraf det fremgår, at Amtsrådsforeningen overfor Finansministeriet allerede har tilkendegivet, at budgetterne bør opregnes med hele den faktiske lønudvikling.

KTO har den 13. juni 2002 afholdt et møde om økonomiaftalerne med KL.

KTO tilkendegav på mødet, at økonomiforhandlingerne stadig mere direkte sætter hele forhandlingssystemet og udmøntningen af OK-02 under et gevaldigt pres.

KTO kritiserede, at den lønudvikling, der reguleres med økonomiaftalerne, ikke medregner den faktiske lønudvikling, men alene medregner aftaleresultatet samt midler udmøntet fra reguleringsordningen.

KTO opfordrede til, at hele forbruget af ny løn indregnes, og at KL går lidt mere åbent ind i en debat om lønopregning.

KTO påpegede, at mere overordnet og politisk er bekymringen rettet mod eventuelle økonomiaftalers umiddelbare konsekvenser og konsekvenserne på 2-3 års sigt i forhold til overenskomstforhandlingerne.

KTO frygtede, at kommende kommunale besparelser kædes snævert sammen med udmøntningen af overenskomstresultatet.

KTO præciserede, at den bekymring, der blev fremlagt på mødet, har sit udgangspunkt i et ønske om at skabe attraktive kommunale arbejdspladser, således at kommunerne kan fastholde de nuværende og meget gerne også rekruttere blandt de små årgange, der kommer nu. Det gør det yderst påkrævet, at man tænker sig endog meget godt om, når der indgås økonomiaftaler - ikke mindst hvis de rækker flere år ud i fremtiden.

Endelig efterlyste KTO i forhold til ny løn, at kommunerne snart fremviser nogle succeshistorier, og også noget der slår igennem i løntallene.

Parterne enedes om, at man i fællesskab vil følge og nøje analysere lønudviklingen på det kommunale arbejdsmarked i forhold til de øvrige arbejdsmarkeder, bl.a. i lyset af de tekniske indvendinger, KTO var kommet med.

Så snart en økonomiaftale foreligger mellem Amtsrådsforeningen og regeringen eller mellem KL og regeringen, vil KTO orientere herom.

 

Med venlig hilsen
Signe Friberg Nielsen
Jørgen Holst