Få del i tiden - nyhedsavis nr. 4 om lokale arbejdsaftaler - bedre service og større faglig tilfredsstillelse

8. maj 2003
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 6.01-15
HW
Direkte tlf.nr.: 3347 0614
8. maj 2003

Vedr.: "Få del i tiden" - nyhedsavis nr. 4 om lokale arbejdstidsaftaler - bedre service og større faglig tilfredsstillelse

"Få del i tiden" er den fjerde af i alt fem nyhedsaviser om erfaringerne med lokale arbejdstidsaftaler. Den sidste avis udkommer inden sommerferien 2003.

Aviserne er tænkt som inspiration til ledere, tillidsrepræsentanter, sikkerhedsrepræsentanter mv., der overvejer eller allerede er i gang med at lave en lokal arbejdstidsaftale på deres arbejdsplads.

I nyhedsavisen kan du bl.a. læse om:

  • At der er blevet mere tid til de ældre i weekenderne på Skt. Klemensparkens Plejecenter. Forklaringen er en kombination af, at personalet har fået fleksible mødetider og er begyndt at arbejde efter 3+3-modellen. Desuden er der indført en ordning, der knytter beboerne særligt tæt til to medarbejdere. Ordningen har fjernet noget af det stress og jag, der tidligere var i weekenderne. En opgørelse over de 3 første måneder viser et kraftigt fald i sygefraværet.
  • At 12-timers vagter i weekenderne på afdelingen B2 på Herning Sygehus har sikret en øget kontinuitet i plejen. Blandt andet har ordningen betydet, at der i dag bruges mindre tid på rapportskrivning og mere tid på pleje og kontakt med patienterne. Ordningen giver personalet en større faglig tilfredshed, samt bedre mulighed for at kombinere arbejdsliv og familieliv.
  • At der i vagtplanen på neuro-traume-intensiv-afsnittet på Aalborg Sygehus er afsat timer eller hele dage, hvor plejepersonalet på skift eller i grupper kan koncentrere sig om at blive opdateret med ny viden. Et forsøg med individuelle mødetider, 12-timers vagter i weekenderne og en højere grad af tilpasning af vagtplanerne i forhold til, hvornår der er flest opgaver, der skal løses, har skabt mere tid til kompetenceudvikling.

I rammeaftalen om decentrale arbejdstidsaftaler fra 1999, som er indgået mellem KTO og de (amts)kommunale arbejdsgivere, er der givet de lokale parter mulighed for at fravige de centralt aftalte arbejdstidsregler. Som erstatning kan de lokale parter aftale egne spillerregler, så arbejdstidsreglerne matcher medarbejdernes og arbejdspladsens konkrete behov.

Aviserne er udgivet af parterne på det kommunale og amtskommunale arbejdsmarked.

Yderligere eksemplarer af avisen vil kunne downloades gratis og på www.personaleweb.dk/4Z229I. på denne side

 

Med venlig hilsen

Signe Friberg Nielsen

Henrik Würtzenfeld