Arbejdsdirektoratets vejledning om barselsorlov og barselsdagpenge

21. maj 2003
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 4.02.01-05/5.10.03-17
HW
Direkte tlf.nr.: 3347 0614
21. maj 2003

Vedr.: Arbejdsdirektoratets vejledning om barselsorlov og barselsdagpenge

Til orientering kan det oplyses, at Arbejdsdirektoratet den 8. maj 2003 har udsendt en vejledning om barselsorlov og barselsdagpenge. Vejledningen kan hentes på Arbejdsdirektoratets hjemmeside www.adir.dk.

Vejledningen retter sig mod kommuner, arbejdsgivere og faglige organisationer. Vejledningen erstatter pkt. 80-103 i Den Sociale Ankestyrelses vejledning nr. 185 af 18. september 1998 om retten til at modtage barselsdagpenge. I vejledningen beskrives fraværs- og dagpengerettigheder samt varslingsregler og særlige beskyttelsesregler mv. i den nye barselsorlov.

KTO har i februar 2003 udsendt en kommenteret udgave af aftalen om fravær af familiemæssige årsager. I forhold til KTO’s kommentarer til § 2, stk. 4 bemærkes, at det af Arbejdsdirektoratets vejledning nu fremgår, at:

”Forældre kan ikke ændre en beslutning om forlængelse af orloven (KTO bemærkning: Dvs. forlænge med 8 eller 14 uger, jf. §§ 10, stk. 2 og 19, stk. 2 i aftale om fravær af familiemæssige årsager). Beslutning kan dog ændres, hvis den forlængede orlov med nedsatte dagpenge endnu ikke er påbegyndt. I øvrigt er det en forudsætning for at kunne fastholde forældrene på deres beslutning om at forlænge orloven, at kommunen forud for beslutningen bl.a. har vejledt om, hvilke konsekvenser en sådan forlængelse vil kunne have, hvis forældrene i 32-ugers perioden får udbetalt løn”.

Af § 2, stk. 4 fremgår, at retten til fuld løn efter fødslen er betinget af, at arbejdsgiveren kan få udbetalt de fulde dagpenge, som den ansatte vil have ret til efter dagpengeloven. Modtager arbejdsgiveren nedsatte dagpenge i refusion, som følge af forlænget fravær, nedsættes lønnen med et beløb svarende til nedsættelsen af dagpengene. Der henvises i øvrigt til KTO’s kommentarer til bestemmelsen.

 

Med venlig hilsen

Signe Friberg Nielsen

Henrik Würtzenfeld