Udvidelse af feriehindringsbestemmelsen i ferieaftalen

2. marts 2005
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 5.10.01-02
heb
Direkte tlf.nr.: 3347 0627
2. marts 2005

Vedr.: Udvidelse af feriehindringsbestemmelsen i ferieaftalen

Bekendtgørelse om ferie (BEK nr. 1285 af 14. december 2004 med tilhørende vejledning nr. 127 af 14. december 2004) har udvidet de tilfælde, har en lønmodtager er forhindret i at holde ferie i to yderligere særlige situationer:

  1. Ved pasning af nærtstående syge eller døende, hvor lønmodtageren i en tidsbegrænset periode er tilkendt tabt arbejdsfortjeneste, løn eller vederlag efter serviceloven, og
  2. Orlov fra et ansættelsesforhold til pasning af nærtstående syge eller døende.

I relation til situation nr. 1 vil en kommunes tilkendelse af ydelse efter serviceloven i sig selv være tilstrækkeligt til, at en arbejdsgiver eller den, der i medfør af ferielovens § 31 administrerer en feriekontoordning, kan udbetale feriepenge på grund af denne feriehindring.

Det er den, der får tilkendt ydelsen, som kan være omfattet af feriehindringen. I vejledningen nævnes som eksempel servicelovens § 77, hvorefter en kommune kan yde tilskud til dækning af udgifter ved ansættelse af hjælpere til pleje, overvågning og ledsagelse til personer med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Hvis en person, der har fået tilskud efter § 77, ansætter sin ægtefælle som hjælper, vil ægtefællen ikke kunne påberåbe sig en feriehindring i henhold til situation 1, da det ikke er ægtefællen, der har fået tilkendt ydelsen.

I relation til situation nr. 2 er det ifølge vejledningen en betingelse, at lønmodtageren er fritaget fra sin arbejdsforpligtelse over for arbejdsgiveren i perioden.

Udvidelsen af feriehindringsbestemmelsen har virkning fra dette ferieår (2004/2005).

I konsekvens af ovennævnte vil der snarest muligt blive ændret i ferieaftalen for ansatte i kommuner og amter, således at feriehindringsbestemmelsen i aftalens § 11 vil komme til at indeholde tilsvarende bestemmelser. KL har meddelt kommunerne, at der indtil da skal administreres i overensstemmelse med indholdet af ovenstående.

Det forventes i øvrigt, at ferieaftalen i løbet af i år vil blive gennemskrevet, dels med henblik på indarbejdelse af de siden 2002 mellem parterne aftalte ændringer, dels i et forsøg på at gøre aftalen mere læsevenlig og forståelig.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Henning Bickham