Kommunalreformen - regeringens aftale med Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre om tryghed ved kommunalreformen

25. maj 2005
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 9.02.
HKB
Direkte tlf.nr.: 3347 0621
25. maj 2005

Vedr.: Kommunalreformen - regeringens aftale med Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre om tryghed ved kommunalreformen

Som det fremgår af medierne indgik regeringen i går den 23. maj 2005 en aftale om tryghed ved kommunalreformen. Aftalen blev indgået med Socialdemokraterne og Det Radikale venstre.

Aftalen medfører 2 hovedændringer i lovgrundlaget om kommunalreformen for så vidt angår personalets vilkår.

For det første indarbejdes der i betænkningerne i de relevante love en udtalelse vedr. jobsikkerhed.

Ud over procedureloven (L67) forventes det at være kommuneinddelingsloven (L68), forpligtende kommunale samarbejder (L69), skatteforvaltningsloven (L110) og skatteinddrivelsesloven (L112).

For det andet sker der ændringer i lovbestemmelserne om proceduren for indgåelse af aftale om fordeling af ansatte.

Udover procedureloven findes tilsvarende bestemmelser i skatteforvaltningsloven (L110) og skatteinddrivelses-loven (L112) og forpligtende kommunale samarbejder (L69), idet sidstnævnte alene indeholder en henvisning til procedurelovens bestemmelser herom.

Aftalen indebærer ifølge KTO’s oplysninger ingen ændringer i tjenestemændenes vilkår.

KTO er i besiddelse af , som vedlægges til orientering. Der må tages et forbehold for, at der kan ske ændringer i relation til de papirer, som fremsættes i Folketinget.forligsparternes papirer vedr. ovenstående

Nedenfor følger en kort gennemgang af de to hovedændringer.

Jobsikkerhed
Betænkningsbidraget indeholder en ny tilkendegivelse fra regeringens side, idet man i staten vil tage initiativ til, at der i samarbejdsudvalgsregi aftales retningslinjer for tryghedsskabende foranstaltninger i forbindelse med eventuelle personaletilpasninger på det statslige område med henblik på et en række nævnte elementer som naturlig afgang, frivillige fratrædelsesordninger eller særlige kompetenceudviklings – eller omskolingsinitiativer kan indgå i sådanne retningslinjer.

I forhold til det (amts)kommunale område anbefaler regeringen, at kommunerne og regionerne vil tage et tilsvarende initiativ til, at der i MED-udvalgs-regi aftales tilsvarende retningslinjer i forbindelse med eventuelle tilpasninger på det kommunale og regionale område.

Formuleringerne omfatter ikke en jobsikkerhed for den enkelte, fx for 2 år. Tryghedsordningerne i staten er ikke lovfæstet og for kommuner og regioner er der alene tale om en anbefaling.

Betænkningsbidraget om jobsikkerhed indeholder herudover en opsummering af en række af de tilkendegivelser om personalets tryghed, som regeringen i forskellige sammenhænge – hovedsageligt mundtligt – tidligere har fremsat. Regeringen er blandt andet indstillet på at sikre, at naturlig afgang i videst muligt omgang indgår i løsningerne, hvis der opstår situationer, der nødvendiggør personaletilpasninger på områder, der ved kommunalreformen overgår til staten. Staten vil endvidere arbejde for, at naturlig afgang, i det omfang det i øvrigt er muligt, indgår i løsningerne ved eventuelle tilpasninger på det regionale og kommunale område.

Delingsproceduren
Aftalen indebærer forbedrede rettigheder for den ansatte og tillidsrepræsentanten i delingsproceduren. I hovedtræk sker der følgende ændringer:

  • Pligt til at høre den ansatte forud for myndighedens fremlæggelse af aftaleudkast for anden myndighed.
  • Mulighed for at høre den ansatte undervejs i forhandlingsforløbet mellem myndighederne, hvis der sker ændringer i aftaleudkast.
  • Mulighed for at videregive oplysninger om den ansatte også i mæglingsforslag i delingsrådene.
  • Ret for den ansatte til efterfølgende begrundelse for beslutningen om den ansattes overførsel til anden myndighed.
  • Ret til efterfølgende aktindsigt efter forvaltningslovens regler om partsaktindsigt.
  • Tillidsrepræsentanten får ret til at videregive oplysninger om fordelingen af en ansat til den ansatte, som oplysningen vedrører.

Tjenestemænds vilkår
Ifølge det oplyste har Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre ikke kunnet opnå enighed med regeringen vedr. ændring af tjenestemændenes vilkår. Ifølge det oplyste, vil der i betænkningen komme en udtalelse fra de to partier, der påpeger problemerne med tjenestemændenes vilkår i forbindelse med kommunalreformen.

I den forbindelse kan det oplyses, at KTO den 8. april 2005 fremsendte en med kopi til kommunaludvalget og skatteudvalget om tjenestemændenes vilkår. Henvendelsen er vedlagt excl. underbilag. Henvendelse skal ses i forlængelse af Jens Kristiansens tidligere udarbejdede notat samt kammeradvokatens notat, som medlemsorganisationerne senest den 15. marts 2005 blev orienteret om. KTO har fortsat ikke modtaget et svar på denne henvendelse, som indgår som spørgsmål 7 i Folketingets behandling af procedureloven.henvendelse til Personalestyrelsen

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Helle Basse