Aftale om udligning af udgifter til barsels- og adoptionsorlov

27. maj 2005
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

J.nr.: 5.10.03-24
HW
Direkte tlf.nr.: 3347 0614
27. maj 2005

Vedr.: Aftale om udligning af udgifter til barsels- og adoptionsorlov

Vedlagt underskrevet .aftale om udligning af udgifter til barsels- og adoptionsorlov

Aftalen blev indgået ved OK-05, og indebærer, at der den 1. januar 2007 skal etableres en barselsudligningsordning i de enkelte kommuner og regioner. Udligningsordninger etableret forud for den 1. januar 2007, og som opfylder aftalens betingelser, vil kunne videreføres.

Med etableringen af den obligatoriske barselsudligningsordning den 1. januar 2007 er det sikret, at lønudgifter til ansatte under graviditets-, barsels- og adoptionsorlov udlignes mellem de enkelte arbejdspladser i kommunen og regionen. Ordningen sikrer på den måde, at budgettet ikke i sig selv kan blive kilde til diskrimination af unge kvinder i bl.a. ansættelses-situationen. Men også at de øvrige ansatte ikke belastes unødigt under barselsfravær.

Ordningen sikrer, at arbejdspladserne i alle tilfælde modtager dagpengerefusion for ansatte på barsel enten fra bopælskommunen eller via udligningsordningen. Hertil kommer en yderligere refusion på enten

  • min. 80 % af forskellen mellem løn til den ansatte på orlov og dagpenge, eller
  • min. 80 % af forskellen mellem lønudgift til vikar og dagpenge.

Kommuner og regioner kan vælge mellem disse 2 refusionsordninger.

Det bemærkes, at de midlertidige tværgående hovedsamarbejdsudvalg i henholdsvis amter og kommuner skal drøfte udformningen af udligningsordningen. I de kommuner, der ikke lægges sammen, sker drøftelsen i det øverste medindflydelses- og medbestemmelsesudvalg. Drøftelserne i såvel de midlertidige tværgående hovedsamarbejdsudvalg som i de øverste medindflydelses- og medbestemmelsesudvalg vil naturligt kunne finde sted i forbindelse med fastlæggelsen og drøftelsen af budgettet for 2007 i de enkelte kommuner og regioner.

KTO og de (amts)kommunale arbejdsgivere vil senere udarbejde og udsende en vejledning til inspiration mv. i forbindelse med udformningen og tilrettelæggelse af udligningsordningerne i kommuner og amter/regioner.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Henrik Würtzenfeld