Effektivisering i den (amts)kommunale sektor

25. januar 2006
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 272.9
VP
Direkte tlf.nr.: 3347 0626
25. januar 2006

Vedr.: Effektivisering i den (amts)kommunale sektor

KTO's formand rettede den 15. december 2005 henvendelse til finansminister Thor Pedersen med henblik på at få dokumentation for følgende udsagn fra finansministeren "Vi har en opgørelse, der viser, at kommunerne kan spare op imod 4 mia. kr., hvis de stiller krav om stigende produktivitet i deres ydelser". KTO's henvendelse er vedlagt som . Finansministerens udsagn er refereret fra artiklen "Thor P vil effektivisere kommuner for 4 mia" fra Børsen den 23. november 2005. Kopi af artiklen er vedlagt som .bilag 1bilag 2

Finansminister Thor Pedersen har i brev af den 12. januar 2006 svaret på KTO's henvendelse. Svaret er vedlagt som . Af svaret fremgår bl.a. følgende:bilag 3

"Det er naturligvis vanskeligt at fastlægge et præcist omprioriteringspotentiale, der kan tilvejebringes ved produktivitetsforbedringer. Men selv ved små årlige produktivitetsforbedringer vil der blive skabt rum til væsentlige serviceforbedringer. Dette kan illustreres ved en teknisk beregning af en given årlig produktivitetsvækst. F.eks. vil en årlig produktivitetsforbedring på 2 pct. på samtlige kommunale serviceområder beregningsteknisk svare til 5,2 mia. kr. årligt, som kan målrettes forbedringer inden for det samme opgave-område eller omprioriteres til andre områder.

Et sådant produktivitetskrav på 2 pct. findes mange steder i den statslige forvaltning. Jeg skal dog ikke tage stilling til, om produktivitetsforbedringer på 2 pct. årligt er udtryk for det præcise potentiale i den samlede kommunale produktion, men at der er muligheder til stede fremgår f.eks. af en ny undersøgelse, der udarbejdet af bl.a. Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Amtsrådsforeningen."

Det må således konstateres, at finansministerens opgørelse på 4/5,2 mia.kr. ikke beror på en dokumenteret analyse, men alene er en beregningsteknisk konsekvensberegning af, hvor meget et produktivitetskrav på 2 % vil udløse på det kommunale område.

KTO's forhandlingsudvalg drøfter p.t. hvilken generel opfølgning, der eventuelt skal være i KTO omkring hele temaet kommunale budgetter og effektiviseringer.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst/

Vibeke Pedersen