Vejledning om etablering af en barseludligningsordning

21. februar 2006
Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 23.33
HW
Direkte tlf.nr.: 3347 0625
21. februar 2006

Vedr.: Vejledning om etablering af en barselsudligningsordning

Aftalen
Ved OK-05 blev der indgået en aftale om udligning af udgifter til barsels- og adoptions-orlov.

Aftalen indebærer, at der den 1. januar 2007 skal etableres en barselsudligningsordning i de enkelte kommuner og regioner. Udligningsordninger etableret forud for den 1. januar 2007, som opfylder aftalens betingelser, vil kunne videreføres.

Aftalen fastsætter en række minimumsbestemmelser for udligningen af samtlige arbejds-pladsers udgifter til ansatte, der modtager sædvanlig løn under graviditets-, barsels- og adoptionsorlov i aftale om fravær af familiemæssige årsager. Det er kommunen eller regionen, der udfra disse bestemmelser fastlægger ordningens indhold, herunder finansieringen og administrationen af ordningen.

Det fremgår således bl.a. af aftalen, hvilke orlovssituationer med løn, som skal omfattes en udligningsordning. Der er mellem parterne enighed om, at der udover de orlovssituationer, som skal indgå i ordningen, også lokalt vil kunne besluttes at fx førtidig barselsorlov, fravær på grund af behandling for barnløshed, fravær på grund af graviditetsundersøgelser, omsorgsdage og pensionsudgifter i den ulønnede del af barselsorloven vil kunne indgå i udligningsordningen i de enkelte kommuner og regioner. Omvendt vil udgifter til fx langtidssygefravær, ikke kunne indgå i ordningen.

Det er i aftalen præciseret, at ordningens opbygning, administration, finansiering og øvrige forudsætninger skal være tydeligt og klart beskrevet, således at alle ansatte har mulighed for at se, hvad ordningen indebærer.

Af aftalen fremgår, at de midlertidige tværgående hovedsamarbejdsudvalg i henholdsvis amter og kommuner skal drøfte udformningen af udligningsordningen. I de kommuner, der ikke lægges sammen, sker drøftelsen i det øverste medindflydelses- og medbestemmelsesudvalg.

Vejledning
Med henblik på, at understøtte drøftelserne i samarbejdssystemet, samt med henblik på at give de enkelte kommuner og regioner information, inspiration mv. til brug for udformningen og tilrettelæggelsen af en barselsudligningsordning har KL, Amtsrådsforeningen og KTO udarbejdet en vejledning.

Der vedlægges et antal eksemplarer af vejledningen ".Barselsudligningsordning i kommuner og regioner - en vejledning"

I vejledningen beskrives indholdet af aftalen om udligning af udgifter til barsels- og adoptionsorlov, og det anskueliggøres, hvordan etableringen af en udligningsordning praktisk gribes an. Beskrivelsen af de enkelte bestemmelser i Aftale om udligning af udgifter til barsels- og adoptionsorlov er i flere tilfælde eksemplificeret med henblik på uddybning af bestemmelsernes indhold.

Vejledningen er ligeledes udsendt til kommuner, amter samt til de midlertidige tværgående hovedsamarbejdsudvalg/det øverste medindflydelses- og medbestemmelsesudvalg i kommunerne og amterne.

Yderligere eksemplarer af vejledningen vil kunne downloades gratis på www.personaleweb.dk eller på .

Der er ikke mulighed for at bestille yderligere trykte eksemplarer af vejledningen.

Fælles (amts)kommunale virksomheder mv.
Det fremgår endvidere af aftalen, at naturgasselskaber og andre fælles (amts)kommunale virksomheder er omfattet af aftalen, hvis de beslutter at søge tilslutning til en kommunes/regions udligningsordning. Af aftalen fremgår endvidere, at såfremt et selskab eller virksomhed ikke er omfattet af en udligningsordning efter aftalen, vil de blive omfattet af en evt. lovgivning på området.

Den 8. december 2005 har familieministeren fremsat forslag til en barselsudligningsordning på det private arbejdsmarked. Lovforslaget omfatter alene det private arbejdsmarked, og vil derfor ikke omfatte de naturgasselskaber og andre fælles (amts)kommunale virksomheder, der ikke søger tilslutning til en kommunes eller regions barselsudlignings-ordning.

I vejledningen opfordres der derfor til, at naturgasselskaber og andre fælles (amts)kommunale virksomheder tilsluttes kommunens/regionens udligningsordning.

KTO har meddelt de (amts)kommunale arbejdsgivere, at KTO nøje vil følge med i, hvorvidt disse selskaber tilsluttes kommunens/regionens udligningsordning, således at det undgås, at en række fælles (amts)kommunale virksomheder ikke omfattes af en udlig-ningsordning.

Organisationerne opfordres i den forbindelse til at give KTO besked, såfremt organisationen har kendskab til naturgasselskaber og andre fælles (amts)kommunale virksomheder, som ikke tilsluttes en kommunes eller regions udligningsordning.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst/

Henrik Würtzenfeld