Forhandlingsudvalgets anbefalinger vedr. samarbejdssystemet (MED/SU) i relation til kommunalreformen

16. marts 2006
Organisationsudsendelse 


Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 99.16
LD
Direkte tlf.nr.: 3347 0616
16. marts 2006

Vedr.: Forhandlingsudvalgets anbefalinger vedr. samarbejdssystemet (MED/SU) i relation til kommunalreformen

Baggrund
KTO's forhandlingsudvalg har i begyndelsen af 2006 haft en drøftelse om samarbejdssystemet i kommuner og regioner.

Forhandlingsudvalgets drøftelse er foregået med fuld respekt for, at samarbejdssystemet i kommuner og regioner er et lokalt spørgsmål, som varetages bedst af de lokale parter. Det er også i dette lys nedenstående anbefalinger skal ses.

Baggrunden for at forhandlingsudvalget har drøftet emnet har bl.a. været, at emnet er særdeles betydningsfuldt og at der i tiden frem til den 1. januar 2007 kommer meget fokus på samarbejdssystemet, idet der i løbet af 2006 skal gennemføres forhandlinger om indgåelse af lokale MED-aftaler i de sammenlagte kommuner og i de nye regioner.

Forhandlingsudvalgets anbefalinger

Lokal MED-aftaler eller TR/SU-aftale?
Det er forhandlingsudvalgets opfattelse, at MED-rammeaftalen som udgangspunkt indeholder bedre muligheder for yderligere medindflydelse og medbestemmelse end TR/SU-aftalen, idet rammeaftalen bl.a. slår fast

  • at alle medarbejdere har ret til medindflydelse og medbestemmelse,
  • at der skal skabes sammenhæng mellem kravene i (amts)kommunens serviceydelser og i den personalepolitik, som udvikles og anvendes på alle niveauer,
  • at der skal aftales retningslinier om proceduren for drøftelse af budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold, som indebærer større indflydelse på budgetlægning i den enkelte kommune, og
  • at bedre vilkår for medarbejderrepræsentanter kan aftales.

Forhandlingsudvalget anbefaler, at bl.a. disse muligheder nu afsøges med henblik på at indgå lokale MED-aftaler, der er bedre end TR/SU-aftalen og de lokale MED-aftaler, der blev indgået tidligere.

Vilkår for medarbejderrepræsentanterne
Forhandlingsudvalget anbefaler endvidere, at der i forbindelse med de igangværende og kommende lokale MED-forhandlinger sættes fokus på, at spørgsmål vedr. særlige vilkår for medarbejderrepræsentanterne samt spørgsmål om deltagelse i MED-uddannelsen indgår i de lokale forhandlinger i højere grad end det har været tilfældet i forbindelse med tidligere indgåede MED-aftaler.

Der henvises i den forbindelse til "Protokollat om indgåelse af lokale aftaler om medindflydelse og medbestemmelse m.v.", hvor bl.a. følgende fremgår:

"Hvis der i forbindelse med indgåelse af en lokal aftale sker en væsentlig ændring af medarbejderrepræsentanternes opgaver, aftales det, hvorledes vilkårene for medarbejderrepræsentanterne skal være."

Henvendelse til 11 SU-kommuner, der ikke skal lægges sammen
Forhandlingsudvalget anbefaler desuden, at KTO's medlemsorganisationer retter henvendelse til de lokale organisationsrepræsentanter i de 9 kommuner, som har en TR/SU-aftale og som ikke skal sammenlægges. I en sådan henvendelse kan de lokale repræsentanter opfordres til at overveje, at tage initiativ til, at indlede nye forhandlinger om en lokal MED-aftale.

Baggrunden er dels, at disse kommuner i forbindelse med kommunalreformen modtager ansatte fra amterne, dels at disse kommuner ikke "automatisk" som følge af kommunalreformen bliver pålagt at indlede forhandlinger om en ny lokal MED-aftale.

Det drejer sig om følgende 9 kommuner: Albertslund, Brøndby, Greve, Hvidovre, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Samsø, Tårnby.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst/

Lars Daugaard