Udmøntning af udmøntningsgarantien i 2006

30. august 2006

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 75.44
HW
Direkte tlf.nr.: 3347 0625
30. august 2006

Vedr.: Udmøntning af udmøntningsgaranti i 2006

Under drøftelserne om vilkår for personer, der som led i kommunalreformen overgår fra ansættelse i amter, eller H:S til ansættelse i kommunerne, er KTO/medlemsorganisa-
tionerne blevet opmærksom på, at en eventuel uenighed om manglende udmøntning af udmøntningsgarantien i 2006, som vil skulle afgøres i henhold til tvisteløsningssystemet aftalt i aftalerne om udmøntningsgarantien, vil kunne indebære, at den manglende udmøntning incl. et strafbeløb først vil kunne foreligge efter den 1. januar 2007. En afgørelse vil således i disse situationer først kunne foreligge, når ansatte, som led i kommunalreformen, er overført til nye arbejdsgivere.

Problemstillingen er ikke alene relevant i forbindelse med overførsel af ansatte fra amter til kommuner, men også ved kommune sammenlægninger, ved overførsel af ansatte fra amter til regioner og fra amter til staten.

På den baggrund har KTO på vegne af organisationerne i vedlagte brev af 9. maj 2006 rettet henvendelse til KL, Amtsrådsforeningen og H:S med henblik på en drøftelse af, hvorledes opfyldelsen af § 6, stk. 5 i aftalerne om udmøntningsgarantien kan sikres, således at det enkelte amt/kommune har opfyldt udmøntningsgarantien inden årets udgang, og herved har anvendt udmøntningsgarantien i forhold til de grupper af ansatte, der er omfattet af garantien i 2006 i det pågældende amt, kommune eller i H:S.

KTO har på vegne af organisationerne på den baggrund drøftet en løsning med KL og Amtsrådsforeningen, idet de videre drøftelser med H:S afventer organisationernes stillingtagen til de løsningsforslag, der er drøftet med henholdsvis KL og Amtsrådsforeningen, jf. nedenstående.

Nedenstående løsningsforslag har været drøftet i KTO's sekretariatsudvalg for forhandlingsudvalget (KTO-FS). På baggrund af, at aftalerne om udmøntningsgaranti er indgået mellem organisationerne og de (amts)kommunale arbejdsgivere, er det besluttet at sende nedenstående løsningsforslag til høring i organisationerne.

I drøftelserne med KL og Amtsrådsforeningen er der søgt en løsning på følgende to problemstillinger:

  • Hvem skal betale, hvis en afgørelse/aftale ikke kan indgås før efter den 31. december 2006, hvor det pågældende amt eller kommune ikke længere eksisterer?
  • Hvordan sikres det - såfremt det af praktiske grunde ikke er muligt at sikre en endelig udmøntning i 2006 - at det er de medarbejdergrupper, der var omfattet af garantien i 2006 i den pågældende (amts)kommune, der også tilgodeses ved udmøntningen af de manglende midler tillagt strafbeløbet på de 15%, jf. § 8, stk. 3 i aftalen om udmøntningsgaranti af nye midler til lokal løndannelse.

I nedenstående er skitseret de løsningsforslag, som henholdsvis KL og Amtsrådsforeningen i drøftelserne har peget på.

Amtsrådsforeningens område
Vedlagt Amtsrådsforeningens udkast til svarbrev på KTO's henvendelse af 9. maj 2006.

I Amtsrådsforeningens udkast til svar tilkendegives, at man i amterne og i Amtsrådsforeningen både politisk og på administrativt niveau er indstillet på, at udmøntningsgarantien i 2006 skal opfyldes. Opstår der mod forventning problemer, er amterne og Amtsrådsforeningen indstillet på at finde løsninger. Hvis det skulle blive nødvendigt, tillige at afholde en voldgift i første halvdel af december, hvorefter den lokale - evt. centrale - aftale om udmøntningen indgås inden jul 2006.

Amtsrådsforeningens forslag til løsningsmodel indebærer konkret, at udmøntningsgarantien sikres udmøntet inden 1. januar 2007, jf. nedenfor. Løsningsforslaget indebærer, at det i givet fald er det pågældende amt, som ikke har opfyldt udmøntningsgarantien i 2006, som har finansieringsforpligtelsen. Ligeledes indebærer forslaget, at midlerne anvendes til de medarbejdergrupper, der er omfattet af garantien i 2006. I løsningsforslaget er der dog ikke taget stilling til den helt særlige situation, hvor der efter en voldgiftsafgørelse, hverken lokalt eller centralt kan opnås enighed om en udmøntning heraf. Amtsrådsforeningen tilkendegiver imidlertid i løsningsforslaget, at man såvel på politisk som administrativt niveau er indstillet på, at udmøntningsgarantien skal opfyldes i 2006.

Amtsrådsforeningen har oplyst, at de efter modtagelsen af KTO's bemærkninger vil fremsende brevet til amternes personalechefer med henblik på evt. bemærkninger, inden det officielt fremsendes til KTO.

KL's område
Vedlagt KL's udkast til svarbrev på KTO's henvendelse af 9. maj 2006.

I KL's udkast til svar tilkendegives, at den nye sammenlægningskommune i den konkrete situation indtræder i forpligtelsen til at opfylde udmøntningsgarantien for 2006. Dette gælder også i forhold til kommuner, der deles i forbindelse med kommunalreformen. I forhold til kommuner der deles, indtræder den nye kommune i forpligtelsen i forhold til lønsummen for de medarbejdere, der var omfattet af garantien i 2006, og som overføres fra den delte kommune.

KL's udkast til svar indebærer, at midlerne er tilstede i 2007 i de tilfælde, hvor der først foreligger en endelig afgørelse i 2007 for udmøntningsgarantien i 2006.

KL har mundtligt tilkendegivet, at man overfor kommunerne har politisk vanskeligt ved at stramme yderligere op på tilkendegivelserne om,"at en eventuel manglende udmøntning i 2006 inklusiv et strafbeløb i videst muligt omfang anvendes på den gruppe af medarbejdere, der inden kommunesammenlægningen var ansat i den kommune, som ikke måtte have opfyldt forpligtelsen".

I den forbindelse skal det bemærkes, at en anvendelse af midler, der omfatter manglende udmøntning fra 2006 tillagt et strafbeløb, først kan finde sted efter aftale - enten lokalt eller centralt mellem parterne.

I forhold til KL's svarudkast skal det dog yderligere bemærkes, at svarudkastet indebærer, at såfremt det i en kommune efter årsskiftet 2006/2007 konstateres, at udmøntnings-garantien ikke er opbrugt i 2006, vil der ikke blive flyttet midler til evt. ansatte omfattet af garantien i 2006, der overflyttes til regioner eller til staten, idet hverken regionerne eller staten ønsker at indtræde i de kollektive forpligtelser KL har aftalt.

På KL området vil efter det oplyste ca. 1.300 ansatte skulle overflyttes til regionerne ved årsskiftet. Dette er primært buschauffører (ca. 1.200) ansat i Århus og Odense kommuner. Disse er ikke omfattet af udmøntningsgarantien i 2006.

Særskilt vedrørende København og Frederiksberg kommuner
Fra KL overføres efter det oplyste desuden ca. 1.200 ansatte til staten (3F: ca. 100; DJØF: ca. 200; og GL: ca. 900). Hovedparten af disse er ansat i Københavns kommune og Frederiksberg Kommune, og vil være omfattet af udmøntningsgarantien i 2006.

Under drøftelserne har repræsentanter for en række større organisationer i KTO-FS peget på, at der umiddelbart er tale om en forholdsmæssig lille gruppe, der forlader KL's forhandlingsområde under et ved årsskiftet. Der er dog tillige peget på, at der henset til antallet af ansatte omfattet af udmøntningsgarantien i 2006, der overføres fra Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune til staten, skal - såfremt organisationer i øvrigt kan tiltræde KL's løsningsforslag - findes en tilfredsstillende løsning, som sikrer, at udmøntningsgarantierne i disse to kommuner endeligt udmøntes i 2006. En tilfredsstillende løsning indebærer en løsning i de to kommuner, der som minimum svarer til løsningsmodellen på Amtsrådsforeningens område.

Med henblik på at kunne give KL og Amtsrådsforeningen en endelig tilbagemelding, bedes organisationerne tage stilling til, hvorvidt ovenstående løsningsforslag på henholdsvis Amtsrådsforeningens område og KL's område kan accepteres. Løsningsforslaget på KL-området forudsættes tillige at indeholde en tilfredsstillende løsning vedrørende Københavns kommune og Frederiksberg Kommune, jf. ovenfor.

Såfremt organisationen ikke kan tilslutte sig de skitserede løsninger bedes dette med en nærmere begrundelse herfor meddelt KTO senest tirsdag den 12. september 2006 kl. 10.00.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst /

Henrik Würtzenfeld