Lovforslag om røgfri miljøer er nu fremsat i Folketinget

28. marts 2007

Organisationsudsendelse 


Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 928.13
HKB
Direkte tlf.nr.: 3347 0621
28. marts 2007
 

Vedr.: Lovforslag om røgfri miljøer er nu fremsat i Folketinget
 

Indenrigs- og Sundhedsministeren har den 21. marts 2007 i Folketinget fremsat vedlagte forslag til lov om røgfri miljøer.

KTO har tidligere afgivet et kritisk høringssvar i relation til bestemmelsen om sanktioner over for ansatte, som overtræder rygeforbuddet. KTO kritiserede blandt andet i høringssvaret, at en ansats overtrædelse af rygeforbuddet skulle sidestilles med misligholdelse, og at bestemmelsen sammenholdt med lovbemærkningerne fuldstændigt manglede en forståelse for den almindelige arbejds- og ansættelsesret. Høringssvaret blev udsendt til medlemsorganisationerne den 1. februar 2007.

KTO's bemærkninger til sanktionsbestemmelsen er imødekommet med det fremsatte forslag.

Det fremgår nu af forslagets § 25, at en lønmodtagers overtrædelse af rygeforbuddet på en arbejdsplads behandles efter de regler, der gælder for den pågældende lønmodtagers ansættelsesforhold i øvrigt. Af lovbemærkningerne fremgår det, at det er de almindelige ansættelsesretlige misligholdelsesbeføjelser, der finder anvendelse, og at det beror på en konkret vurdering hvilken, der skal finde anvendelse (fx mundtlig eller skriftlig advarsel, henstilling/påtale eller eventuel bortvisning). Det fremgår endvidere, at bestemmelsen ikke udgør en ændring af reguleringen af forholdet mellem arbejdsgivere og lønmodtagere.

I KTO's høringssvar blev der endvidere rejst kritik af udkastets bestemmelse vedr. bødeansvar til institutionsledere m.v. Også her er KTO's indvendinger imødekommet. Det er præciseret i det fremsatte forslags § 23, at arbejdsgiveren skal sørge for, at rygning sker i overensstemmelse med loven. Det gælder uanset, om arbejdsgiveren er en juridisk eller fysisk person. Det fremgår udtrykkeligt af bemærkningerne, at institutionsledere ikke kan straffes efter denne bestemmelse. Men institutionsledere m.v. kan i kraft af deres ansættelsesforhold af arbejdsgiveren blive pålagt at sørge for, at rygning kun sker i overensstemmelse med lovens regler. Institutionslederens evt. manglende efterlevelse af arbejdsgiverens pålæg herom behandles på samme måde som andre lønmodtageres overtrædelse af loven.

Det fremsatte forslag indeholder i § 5 en ny bestemmelse om, at den enkelte arbejdsgiver skal udarbejde en skriftlig rygepolitik, der skal være tilgængelig for alle ansatte på arbejdspladsen. Rygepolitikken skal som minimum indeholde oplysning om, hvorvidt og hvor der må ryges på arbejdspladsen, samt oplysninger om konsekvenserne af overtrædelse af arbejdspladsens rygepolitik. Den sidste del forekommer umiddelbart "tom", og udtryk for manglende sammenhæng til lovens § 25, jf. ovenfor. I bemærkningerne til § 5 hedder det imidlertid, at "det kan fx (sekretariatets fremhævning) være de almindelige ansættelsesretlige regler, der gælder på arbejdspladsen." Det er sekretariatets vurdering, at § 25 gør udtømmende op med de ansættelsesretlige konsekvenser af en ansats overtrædelse af forbuddet i form af henvisning til de almindelige ansættelsesretlige misligholdelsesbeføjelser. En arbejdsgiver vil således ikke i en rygepolitik kunne bestemme, at en overtrædelse altid medfører bortvisning eller bestemme, at en overtrædelse skal have andre konsekvenser end de almindelige ansættelsesretlige misligholdelsesbeføjelser.

Det vil medio april blive drøftet på et møde i KTO-FS, om der fra KTO's side skal rettes en henvendelse til Sundhedsudvalget omkring den tilsyneladende manglende sammenhæng mellem § 5 og § 25. Medlemsorganisationerne vil blive orienteret, såfremt der rettes en sådan henvendelse.

Lovens ikrafttrædelsestidspunkt foreslås til den 15. august 2007 (hvor der i høringsudkastet var angivet 1. april 2007).

Den videre behandling af lovforslaget kan følges på www.folketinget.dk.

Det kan i øvrigt oplyses, at det er besluttet, at KTO skal udarbejde en vejledning om loven og dens konsekvenser for ansatte på kommunale og regionale arbejdspladser. Medlemsorganisationerne vil blive orienteret nærmere herom, når lovforslaget er færdigbehandlet i Folketinget.

Med venlig hilsen
Jørgen Holst
Helle Basse