Tidsbegrænset ansættelse - faglig voldgiftskendelse om ansættelse som timelønnet/månedslønnet (tilkaldevikar)

22. maj 2008

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.:859.13
HKB
Direkte tlf.nr.: 3347 0621
22. maj 2008
 

Vedr.: Tidsbegrænset ansættelse - faglig voldgiftskendelse om ansættelse som timelønnet/månedslønnet (tilkaldevikar)

Den 11. januar 2008 blev der afsagt en kendelse i en faglig voldgift mellem FOA og KL om ansættelse som timelønnet/månedslønnet. Efter aftale med FOA udsendes kendelsen til medlemsorganisationernes orientering.

Den pågældende person blev med virkning fra 10. februar 2003 ansat som tilkaldevikar i en institution. Sagen angik spørgsmålet om hvorvidt personen havde krav på at blive ansat som månedslønnet med virkning fra den 12. marts 2003, det vil sige en måned efter ansættelsen. FOA fik medhold i påstanden herom.

Af opmandens kendelse fremgår blandt andet:

"Efter bevisførelsen må det lægges til grund, at [personen] i hele den periode, hun arbejdede i institutionen, var fast tilknyttet stedet som en af flere i en vikarstab, hvis arbejdskraft der løbende var behov for. I princippet kunne hun sige nej til at vikariere, men i hvert fald i et eller andet omfang figurerede hun på vagtplanen, som blev udleveret for 4 uger ad gangen, og i en periode på knap syv måneder vikarierede hun løbende for de fleste af de fastansatte, dvs. betydeligt mere end de 8 timer, der er angivet i overenskomstens § 2. Efter det oplyste blev der ikke over for hende tilkendegivet nogen tidsbegrænsning for hendes ansættelse, og grunden til, at hun holdt op med at arbejde på institutionen var da også, at hun var blevet gravid og skulle føde et par måneder efter ophøret.

Under disse omstændigheder finder jeg, at [personens] ansættelsesforhold, uanset at der ind i mellem var dage, hvor hun ikke arbejdede som vikar, havde en sådan varighed og i det hele havde en sådan fast karakter - og også hos hende skabte en berettiget forventning herom - at hun havde krav på at blive aflønnet med månedsløn, jf. overenskomstens § 2, stk. 1.

På den anførte baggrund må der gives FOA medhold i, at [personen] skulle have været ansat på månedsløn allerede fra den 12. marts 2003. Ud fra det faktiske antal arbejdede timer i løbet af den første måned, et timetal, der i øvrigt gennemsnitligt blev nogenlunde det samme i de resterende måneder af den tid, hun arbejdede, kan beskæftigelsesgraden passende fastsættes til 20 timer om ugen."

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Helle Basse