Underskrevet aftale om kontrolforanstaltninger på KL's område

11. juni 2008

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1411.10
HH
Direkte tlf.nr.: 3347 0624
11. juni 2008
 

Vedr.: Underskrevet aftale om kontrolforanstaltninger på KL's område

Hermed fremsendes underskrevet version af den med KL ved OK-08 indgåede "Aftale om kontrolforanstaltninger".

Aftalen er en nyskabelse ved OK-08, og regulerer et område, der ikke tidligere har været aftaledækket på det kommunale og regionale arbejdsmarked.

Formålet med aftalen er at skabe størst mulig tryghed for de ansatte i forbindelse med en kommunes eventuelle indførelse af kontrolforanstaltninger.

Bestemmelserne i aftalen er et supplement til den lovgivningsmæssige regulering, fx Persondataloven, straffelovens bestemmelser om brevhemmelighed og overvågning, Lov om TV-overvågning mv.

I aftalens § 3 beskrives de almindeligt anerkendte arbejdsretslige principper, som er grundlaget for en arbejdsgivers muligheder for at iværksætte kontrolforanstaltninger. I bemærkningen til bestemmelsen er det yderligere præciseret, at ordet kontrolforanstaltninger både omfatter egentlige kontrolforanstaltninger, fx alkoholtest mv. og iværksættelse af kontrolforanstaltninger i form af overvågning af ansatte, hvor overvågningen sker via den ansattes anvendelse af digitale arbejdsredskaber eller via sikkerhedsudstyr i kommunen, fx GPS, Logning af internet ved brug af pc mv.

Beskyttelsen i aftalen, og dermed trygheden for den enkelte ansatte, ligger i det krav om information af de ansatte i forbindelse med iværksættelse af nye kontrolforanstaltninger, som følger af aftalens § 4. Med aftalen er der for de ansatte således skabt et krav på forudgående orientering inden iværksættelse af kontrolforanstaltninger eller beslutning om at overvåge de ansatte via den ansattes anvendelse af digitale arbejdsredskaber eller sikkerhedsudstyr, eller et krav på efterfølgende orientering hvis formålet med kontrollen ville forspildes ved forudgående orientering.

Der er med RLTN indgået enslydende "Aftale om kontrolforanstaltninger", men der foreligger endnu ikke en underskrevet version af aftalen.

Spørgsmål til "Aftale om kontrolforanstaltninger" kan rettes til Henrik Højrup Hansen på telefon 3347 0624.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Henrik Højrup Hansen