Ajourført aftale om fravær af familiemæssige årsager på KL-området

1. juli 2008

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1494.5
HW
Direkte tlf.nr.: 3347 0624
1. juli 2008
 

Vedr.: Ajourført aftale om fravær af familiemæssige årsager på KL-området

Ved OK-08 blev der aftalt en forbedring af retten til sædvanlig løn under barsels- og adoptionsorlov, herunder en øremærkning af barselsorlov med sædvanlig løn til faderen. Desuden aftaltes, at aftalen om fravær af familiemæssige årsager teknisk skulle ajourføres med henblik på indarbejdelse af ændringer af den nye barselslov, indskrivning af protokollatet af 22. marts 2007 (overførsel af omsorgsdage) og konsekvensrettelser af aftale og bilag mv. som følge af ændringer aftalt ved OK-08.

Der er nu udarbejdet en teknisk ajourført samt et tilhørende aftale om fravær af familiemæssige årsager på KL-området protokollat for forældre til børn født før 1. april 2008. 

Den ajourførte aftale om fravær af familiemæssige årsager trådte i kraft den 1. april 2008, og indeholder, som nævnt ovenfor, de forbedringer, der blev aftalt ved OK-08.

Ved OK-08 aftaltes den såkaldte 6-6-6 model, som indebærer, at moderen og faderen efter barnets 14. uge hver især har ret til 6 ugers fravær med sædvanlig løn. Retten til løn bortfalder, hvis den reserverede orlov ikke anvendes. Herudover har faderen og moderen tilsammen yderligere ret til 6 ugers fravær med sædvanlig løn. Tilsvarende gælder for adoptanter. Bestemmelsen gælder for fødsler/modtagelser efter den 31. marts 2008. For fødsler/modtagelser før den 1. april 2008 gælder de hidtidige regler. Disse er præciseret i det tilhørende protokollat.

Ændringerne indebærer for fødsler/modtagelser efter den 31. marts 2008:

  • At de hidtidige bestemmelser efter den 14. uge efter fødslen/modtagelsen om 10-ugers løn til moderen og faderen tilsammen samt de 2 ugers fædreorlov erstattes af 6-6-6 modellen, jf. ovenfor.
  • At faderens øremærkede uger med sædvanlig løn efter den 14. uge efter fødslen/ modtagelsen øges fra 2 uger til 6 uger, og at den samlede lønret, hvis begge for-ældre er ansat i en kommune, øges fra 10+2=12 uger til 6+6+6=18 uger.
  • At det for den enkelte ansatte gælder, at orlov med sædvanlig løn skal afholdes før ulønnet orlov. Hidtil har de 10-ugers orlov med sædvanlig løn skulle afholdes i tilslutning til udløbet af de 14 uger efter fødsel/modtagelse af barnet. Med de nye regler har forældrene således fået mulighed for at planlægge deres orlov mere fleksibelt. Fraværet fra arbejdet kan kun ske i hele arbejdsdage. Forældrene kan afholde fraværet samtidigt eller på skift1.

Øvrige regler er uændret, herunder bestemmelser om barselsorlov før den 14. uge, faderens muligheder for forlods anvendelse af orlov i 14-ugers perioden efter fødslen/modtagelsen, samt muligheder for forlængelse, udskydelse og delvis genoptagelse af arbejdet mv.

I begge nedenstående eksempler markerer den fuldt optrukkede linje, at der ydes sædvanlig løn. Den stiplede linje markerer, at der ydes dagpenge, herunder indbetales pension/ optjenes pensionsalder, samt optjenes ret til betalt ferie.

 

Eksempel 1: Begge forældre ansat i en kommune (orlov holdes i forlængelse af hinanden)

Moderen afholder 8 ugers gravitetsorlov med sædvanlig løn (§ 8), og de 14 uger efter fødslen ligeledes med sædvanlig løn (§ 9, stk. 1). Moderen afholder herefter sine øremærkede 6 ugers orlov samt de 6 ugers fællesorlov med sædvanlig løn (§ 10, stk. 5). Herefter afholder hun 14 ugers orlov på dagpenge (§ 10, stk. 1). Faderen afholder 2 ugers orlov med sædvanlig løn i forbindelse med fødslen (§ 9, stk. 2), samt sine øremærkede 6 ugers orlov med sædvanlig løn i forlængelse af moderens 14 ugers orlov på dagpenge (§ 10, stk. 5).

 

Eksempel 2: Begge forældre ansat i en kommune (orlov holdes forlods, samtidigt, på skift og i forlængelse af hinanden + forældrene deler de 6 uger)

Moderen afholder 8 ugers gravitetsorlov med sædvanlig løn (§ 8), og de 14 uger efter fødslen ligeledes med sædvanlig løn (§ 9, stk. 1). Moderen afholder herefter sine øremærkede 6 ugers orlov samt 3 af de 6 ugers fællesorlov med sædvanlig løn (§ 10, stk. 5). Herefter er hun på arbejde i 3 uger, hvorefter hun afholder 7 ugers orlov på dagpenge (§ 10, stk. 1). Faderen afholder 2 ugers orlov med sædvanlig løn i forbindelse med fødslen (§ 9, stk. 2), samt 3 af sine 6 øremærkede ugers orlov med sædvanlig løn forlods i barnets uge 9-12 (§ 10, stk. 4). Faderen anvender sine resterende 3 ugers øremærkede orlov med sædvanlig løn i barnets uge 23-26, hvor moderen er på arbejde (§ 10, stk. 5). Herudover afholder faderen i slutningen af moderens 7 ugers orlov på dagpenge de sidste 3 ugers fællesorlov med sædvanlig løn samt 7 ugers orlov på dagpenge (§ 10, stk. 1 og 5).

 

På det regionale område forventes udarbejdet en ajourført aftale om fravær af familiemæssige årsager umiddelbart efter sommerferien. Ligeledes vil der i starten af efteråret blive udarbejdet en ny kommenteret aftale om fravær af familiemæssige årsager.

Spørgsmål til aftalen kan rettes til Henrik Würtzenfeld på telefon 3347 0625.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Henrik Würtzenfeld

1Dog gælder det, at forudsætningen herfor er, at forældrenes orlov i 32 ugers perioden (det vil sige orlovsperioden efter barnets 14. uge) tilrettelægges således, at forældrene under ét afvikler orloven som én sammenhængende periode, ellers vil reglerne om udskydelse skulle anvendes, jf. også eksemplerne.