Obligatoriske elektroniske lønsedler

6. november 2008

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1607.3
VP
Direkte tlf.nr.: 3347 0626
6. november 2008
 

Vedr.: Obligatoriske elektroniske lønsedler

KL's bestyrelse har netop vedtaget at opfordre landets kommuner til at gøre elektroniske lønsedler obligatoriske, jf. vedlagte kopi af artikel fra Danske Kommuner, nr. 33, 2008 (sagnr. 1607.2).

I den forbindelse skal KTO minde om, at KTO som følge af OK-05-forliget sammen med de kommunale og regionale arbejdsgivere1 udarbejdede et vejledningsmateriale om digitalt distribuerede lønsedler (elektroniske lønsedler). KTO's sekretariat orienterede medlemsorganisationerne om materialet d. 12. september 2006 og materialet er stadig tilgængeligt på http://www.personaleweb.dk/e-loen.

Vejledningsmaterialet indeholder nogle gode råd, eksempler osv. Det fremgår bl.a. at den enkelte medarbejder ikke har ret til at få lønsedlen på papir, men at det er arbejdsgiverens pligt at sikre, at den ansatte får en lønspecifikation med de i lovgivningen angivne oplysninger. Det fremgår endvidere, at hvis arbejdsgiveren vil overgå til en elektronisk lønspecifikation, skal den ansatte underrettes på forhånd. Desuden er det arbejdsgiverens pligt at sikre, at den ansatte - og kun den ansatte - kan få adgang til den elektroniske lønspecifikation i et uforstyrret miljø, og at der er mulighed for at videresende eller udskrive lønspecifikationen2.

Det kan tilføjes, at KTO ved OK-08 med såvel KL som RLTN i relation til lønsedler aftalte, at de ansatte - senest ved udgangen af 2010 - skal have adgang til uddybende oplysninger om koblingen mellem grundbeløb og aktuelt beløb, beregning af pensionsbidrag samt betegnelser for eksisterende og fremtidige centralt aftalte tillæg og fremtidige lokalt aftalte tillæg. I den forbindelse er det præciseret, at "Såfremt oplysningerne gives via internettet, skal ansatte, der ikke på deres arbejdsplads har adgang til internettet, på anmodning have adgang til udskrift af de ønskede af omtalte oplysninger."3.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Vibeke Pedersen

 

1KTO-forliget 2005, pkt. 7.2.2.
2Nugældende § 30, stk. 2 i Kildeskattebekendtgørelsen, nr. 419 af 21.5.2008, som erstatter §-henvisningen anført i det tidligere udarbejdede materiale. Indholdet er uændret.
3KTO-forliget 2008 med KL, pkt. 8.3. og KTO-forliget 2008 med RLTN, pkt. 9.6.