Statistikaftaler på hhv. det regionale og det kommunale område

14. november 2008

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1542.20/1533.12
VP
Direkte tlf.nr.: 3347 0626
14. november 2008
 

Vedr.: Statistikaftaler på hhv. det regionale og det kommunale område

KTO er blevet enige med henholdsvis RLTN og KL om to aftaler om lønstatistik, som nu vil blive skrevet under og efterfølgende udsendt til medlemsorganisationerne. De væsentligste ændringer i forhold til den nuværende aftale om lønstatistik gennemgås nedenfor.

RLTN-området
RLTN og KTO er blevet enige om vedlagte "Aftale om statistikgrundlag for de lokale lønforhandlinger".

På RLTN-området indføres som noget nyt, at der udarbejdes en forhandlingsstatistik på afdelingsniveau eller "på det forhandlingsniveau hvor forhandlingen gennemføres. Af aftalen fremgår det således bl.a. jf. § 2, stk. 1:
"Til brug for de lokale forhandlinger foranlediger regionen, at der udarbejdes og udveksles forhandlerstatistik i god tid forud for den årlige lønforhandling på det forhandlingsniveau, hvor forhandlingen gennemføres (eksempelvis på afdelingsniveau). (…) Forhandlerstatistikken udarbejdes for personale- og stillingskategorier på det relevante forhandlingsniveau suppleret med personale- og stillingskategorier på (evt. centerniveau), institutionsniveau, regionsniveau og landsniveau.(…) Statistikken på institutionsniveau og regionsniveau udarbejdes for alle personale- og stillingskategorier. Statistikken på (evt. centerniveau) / afdelingsniveau udarbejdes for den enkelte personale-/stillingskategori.(…)".

Jf. § 2, stk. 3, er det videre aftalt, at der via lønsystemet tillige skal tilvejebringes oplysninger om den enkeltes aktuelle lønsammensætning for ansatte omfattet af den lokale forhandling.

I forhold til den aftaletekst, som fremgik af KTO-forliget med RLTN OK-08, så er der tre større ændringer:
     1. Ang. områdebestemmelsen, og
     2. Ang. ikrafttrædelsestidspunktet, og
     3. Ang. specifikationsgraden for lønstatistik på landsniveau.

Ad 1
Områdebestemmelsen er ændret som følge af at det nu kun er RLTN, som er arbejdsgiverpart.

Ad 2
Det er i en bemærkning til § 2 præciseret, at §§ 2 og 3 i aftalen har virkning fra det tidspunkt, hvor de lokale parter første gang forhandler om de nye midler afsat til lokal løndannelse i overenskomstperioden. I perioden frem til dette tidspunkt gælder §§ 2 og 3 i den hidtidige aftale fortsat.

Ad 3
Det er i bemærkningen til § 3 præciseret, at de i stk. 1-3 (i § 3) omhandlende statistikker på landsniveau har samme specifikationer som i § 2, stk. 1, dog opgøres de i stk. 1-3 ikke på afdelingsniveau, evt. centerniveau eller institutionsniveau.

KL-området
KL og KTO er blevet enige om vedlagte "Aftale om statistikgrundlag for de lokale lønforhandlinger".

Aftalen er stort set enslydende med OK-05-aftalen, bortset fra to større ændringer:
     1. Ang. områdebestemmelsen, og
     2. Ang. definition af pension.

Ad 1
Områdebestemmelsen er ændret som følge af at det nu kun er KL, som er arbejdsgiverpart.

Ad 2
Pension har i bemærkningen til § 2, stk. 1 tidligere været defineret således: "Pension omfatter: Betalte pensionsbidrag, ATP og supplerende pension. Dvs. tjenestemandspension er ikke medregnet.". Definitionen er i OK-08- aftalen ændret til "Pension omfatter: Betalte pensionsbidrag, ATP og supplerende pension. Fra og med august 2008 omfatter pension endvidere et beregnet pensionsbidrag for tjenestemænd. Pensionsbidraget for tjenestemænd beregnes på grundlag af det centralt aftalte pensionsbidrag for tilsvarende overenskomstansatte."

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Vibeke Pedersen