Underskrevet aftale om ferie for personale ansat i kommuner

4. december 2008

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1543.44
HH
Direkte tlf.nr.: 3347 0624
4. december 2008
 

Vedr.: Underskrevet aftale om ferie for personale ansat i kommuner

Der foreligger nu en underskrevet version af KL-KTO aftalen om ferie for personale ansat i kommuner. Den underskrevne aftale vedlægges.

I aftalen er der fortaget følgende ændringer på baggrund af det ved OK-08 aftalte.

Mulighed for at kræve feriegodtgørelse i stedet for løn

Det følger nu af aftalens § 26 a, at den enkelte medarbejder med virkning fra optjeningsåret 2009 - før optjeningsårets begyndelse - kan kræve feriegodtgørelse med 12,45 pct. af lønnen i optjeningsåret i stedet for ferie med løn og særlig feriegodtgørelse.

Af forligsteksten fremgår, at den enkelte medarbejder kan kræve feriegodtgørelse med 12 pct. af lønnen. Som følge af den aftalte generelle forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse, er det i forbindelse med implementeringen aftalt, at forhøje procentsatsen til 12,45 pct., jf. nærmere nedenfor.

Muligheden for at vælge at feriegodtgørelse i stedet for ferie med løn og særlig feriegodtgørelse kan blandt andet være relevant for ansatte, som påregner i det næstfølgende ferieår at gå ned i arbejdstid, eller som konsekvent har så meget overarbejde, at det vil være mere fordelagtigt at holde ferie med feriegodtgørelse.

Det bemærkes, at i henhold til aftale om lønberegning/lønfradrag indbetales det samlede pensionsbidrag fortsat ved lønfradrag i forbindelse med afholdelse af ferie uden løn. Egetbidraget finansieres af medarbejderen og arbejdsgiverbidraget finansieres af arbejdsgiveren.

For medarbejdere, som vælger at holde ferie med feriegodtgørelse, udbetales eller afholdes 6. ferieuge i henhold til reglerne om 6. ferieuge. Dette følger af § 26 a, stk. 2.

Forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse

Forhøjelsen af den særlige feriegodtgørelse med 0,45 procentpoint med virkning fra udbetalingen i 2010 er indarbejdet i ferieaftalens § 28.

Forhøjelsen omfatter tillige de grupper, der har aftalt en forhøjet særlig feriegodtgørelse. Bilag 3 til aftalen er således også opdateret.

Med henvisning til forligsteksten "For de grupper af kommunalt ansatte, der ikke holder/ kan komme til at holde ferie med løn, forhøjes feriegodtgørelsen på 12,5 pct. forholdsmæssigt som følge af den aftalte forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse", er der i forbindelse med implementeringen aftalt en forhøjelse af feriegodtgørelsen med 0,45 procentpoint for følgende grupper:

  • Dem, der vælger feriegodtgørelse i stedet for ferie med løn og særlig feriegodtgørelse, jf. aftalens § 26 a.
  • Praktikanter og studerende i lønnet praktik, jf. aftalens § 43, stk. 2, 2. led
  • Timelønnede, jf. aftalens § 45, stk. 2, 2.led
  • Vinterhjemsendte, jf. aftalens § 30, stk. 2a.

Mulighed for lokal særregel om udbetaling af 6. ferieuge

Det følger nu af aftalens § 19 a, at såfremt en kommune vælger det, og generelt tilkendegiver det overfor medarbejderne, kan kommunen af budget og planlægningsmæssige hensyn beslutte, at medarbejdere, der ønsker 6. ferieuge udbetalt, skal give sin arbejdsgiver besked herom inden den 1. oktober i ferieåret, eller en eventuelt senere dato, som kommunen selv fastlægger.

De medarbejdere, der ikke ønsker den 6. ferieuge udbetalt, skal, hvis kommunen har valgt at benytte sig af denne mulighed, så tidligt som muligt give besked om tidspunktet for afvikling af den 6. ferieuge.

Muligheden for denne lokale særregel om 6. ferieuge har virkning fra ferieåret 2009/2010. Det indebærer, at en ansat tidligst inden den 1. oktober 2009 kan blive bedt om at oplyse om vedkommende ønsker 6. ferieuge for ferieåret 2009/2010 udbetalt.

--------------- ᴏ ---------------

Den regionale aftale vil blive tilrettet på tilsvarende vis, og forventes underskrevet og udsendt primo 2009.

Medio 2009 forventes KTO at have udarbejdet en ny kommenteret udgave af den kommunale og regionale ferieaftale.

 

Med venlig hilsen

Jørgen Holst

Henrik Højrup Hansen