Aftale om fravær af familiemæssige årsager - fortolkning af § 2

1. februar 2010

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1598.20
HEB
Direkte tlf.nr.: 3347 0627
1. februar 2010
 

Vedr.: Aftale om fravær af familiemæssige årsager - fortolkning af § 2

 

 

Til medlemsorganisationernes orientering kan det oplyses, at en konstateret uenighed mellem RLTN og KTO om forståelsen af § 2, stk. 4, i aftalen om fravær af familiemæssige årsager vil blive videreført ved faglig voldgift.

Uenigheden drejer sig om, hvorvidt en ansat er berettiget til fuld løn under barsel uanset at den pågældende ikke er dagpengeberettiget eller hvorvidt, der kan ske modregning i lønnen fra arbejdsgivers side som følge af manglende dagpengerefusion.

Den konkrete anledning til at sagen nu videreføres, har baggrund i en mandlig medarbejder, hvis kone nedkom kort tid efter at han var blevet ansat. Den mandlige medarbejder var ikke berettiget til barselsdagpenge på tidspunktet for sin orlov, idet han ikke havde haft nogen beskæftigelse i 3 måneder forud for ansættelsen. Pågældende var dog berettiget til løn under sygdom.

RLTN finder derfor med henvisning til aftalens § 2, at der ikke skal udbetales løn til pågældende i omhandlede orlovsperiode. Dette blandt andet med henvisning til aftalens § 2, stk. 4, hvoraf det fremgår, at retten til fuld løn efter fødslen er betinget af, at arbejdsgiveren kan få udbetalt de fulde dagpenge, som den ansatte vil have ret til efter barselloven.

KTO har bestridt RLTN's synspunkt. KTO skal i den forbindelse henvise til, at der siden OK-97 har været knyttet en bemærkning til omhandlede bestemmelse i 'barselsaftalen', hvoraf det fremgår, at parterne er enige om, at der med den valgte formulering om, at arbejdsgiveren kan få udbetalt fulde dagpenge ikke er ændret i den hidtidige retsstilling for så vidt angår ret til løn under fravær på grund af barsel. Efter KTO's opfattelse betyder det, at det alene er en betingelse for at oppebære løn under fravær på grund af barsel og adoption, at den ansatte har ret til fuld løn under sygdom, og at der ikke er et yderligere krav om, at man tillige skal være dagpengeberettiget, jf. endvidere KTO's kommentar til bestemmelsen.

Medlemsorganisationerne vil blive orienteret, så snart der foreligger nyt i sagen. Eventuelle spørgsmål til sagen kan rettes til Henning Bickham, tlf. 3347 0627.

 

Med venlig hilsen

Helle Basse

Henning Bickham