Personalegoder i lønstatistik

20. september 2010

Organisationsudsendelse 

 

Til
KTO's medlemsorganisationer

Sagsnr.: 1573.2051
TC
Direkte tlf.nr.: 3347 0625
20. september 2010

Vedr.: Personalegoder i lønstatistik

 

 

 

Det fremgår af KTO-forliget fra OK-08 pkt. 1.2.B, at:
"Parterne er enige om at arbejde for, at opgørelsen af udviklingen i personalegoder i den offentlige og den private sektor prioriteres i Danmarks Statistiks løn- og fraværsstatistikgruppe med henblik på så hurtigt som muligt at indgå i opgørelsen af lønudviklingen. Parterne gør status på dette arbejde 1. april 2009."

Det aftalte kan genfindes i OK-08 forligene på hele det offentlige forhandlingsområde.

Som det fremgår af ovenstående, skulle parterne gøre status for arbejdet i april 2009. KTO's forhandlings- udvalg besluttede imidlertid at foreslå de kommunale og regionale arbejdsgivere at udsætte denne på bag- grund af regeringens fremlæggelse af forårspakken 2.0, som bl.a. afstedkom indførelsen af multimedieskat og den udvidede indberetningspligt om personalegoder.

Den 17. juni 2010 havde samtlige parter på de offentlige forhandlingsområder inviteret Danmarks Statistik til et møde med henblik på, at Danmarks Statistik kunne orientere parternes/organisationernes teknikere på det lønstatistiske område om den aktuelle status og udviklingsplaner for Danmarks Statistiks arbejde med at opgøre udviklingen i personalegoder med henblik på at indgå i opgørelsen af lønudviklingen.

Ugen efter (den 21. juni 2010) blev der afholdt møde i Danmarks Statistiks løn- og fraværsstatistikgruppe. Gruppen har ikke mødtes siden december 2008 på grund af arbejdet i regeringens lønkommission. Også på dette møde var der drøftelser i relation til spørgsmålet om mulighederne for at indarbejde opgørelser af udviklingen i personalegoder i Danmarks Statistisks opgørelser af lønudviklingen.

På de omtalte møder orienterede Danmarks Statistik om:

  • Multimedieskat

    Danmarks Statistik har i forbindelse med indførelsen af multimedieskat vurderet, at der ikke findes et fornuftigt grundlag på baggrund af hvilket, der kan korrigeres for multimediebeskatningen i Danmarks Statistiks lønindeks. Problemstillingen er beskrevet i vedlagte notat.


  • Anvendelse af data fra e-Indkomstregisteret

    Danmarks Statistik har gennem længere tid arbejdet på at undersøge mulighederne for at data fra e-Indkomstregisteret kan anvendes til brug for opgørelser af anvendelsen af personalegoder. Hidtil har undersøgelsesarbejdet baseret sig på det gamle oplysningsseddel- format. Danmarks Statistik forven- ter pr. september 2010 også at have undersøgt mulighederne for at anvende det nye oplysningssed-delformat, som har været i brug siden januar 2010. Der udestår forsat at finde løsninger på nogle problemer, inden oplysningerne om anvendelse af personalegoder kan matches med de øvrige lønoplysninger. En indregning i konjunkturstatistikken er "ikke lige om hjørnet". Danmarks Statistik gav på mødet en foreløbig vurdering af at den mest sandsynlige løsning er, at der kan udarbejdes en form for supplement til de eksisterende indeks.

  • "Øvrige arbejdsomkostninger" og personalegoder

    Danmarks Statistik vil undersøge afgrænsningen mellem "øvrige arbejdsomkostninger" og personalegoder. "Øvrige arbejdsomkostninger" er defineret som "ydelser, der udgør omkostninger for arbejdsgiveren. Problemstillingen er beskrevet i vedlagte notat.

Som det fremgår af ovenstående har Danmarks Statistik lagt op til, at mulighederne for at indarbejde opgørelser af udviklingen i personalegoder i Danmarks Statistiks opgørelser af lønudviklingen fortsat skal drøftes i Danmarks Statistiks løn- og fraværsstatistikgruppe.

KTO vil i størst muligt omfang deltage i disse drøftelser.

Hermed betragtes KTO-forligets pkt. 1.2.B som implementeret.

 

Med venlig hilsen

Helle Basse

Thomas Christensen